Skip to content
jun 15 / troels

Mælk og sukkersyge

Gennem de sidste 10 år er antallet af børn i Danmark, der får sukkersyge (diabetes 1) vokset med 57%, og for børn under 5 år har stigningen være på 100%. Det er en katastrofe, specielt da meget tyder på, at det er en sygdom, der er let at forebygge. Men der skal slagtes køer, hvis det skal ske – både hellige og almindelige.

Diabetes 1 er ikke lige udbredt i alle lande. F.eks. ligger antallet af nye tilfælde af diabetes blandt 0-14 årige på Island på en tredjedel af antallet i Finland. De to lande er lige “civiliserede”, men den mælk, der drikkes, er forskellig. På Island har man bevaret den gamle nordiske ko-race. Den laver såkaldt A-2 mælk, mens køerne i de øvrige nordiske lande laver A-1 mælk. Forskellen er, at når mælken fordøjes, fraspalter der “mælkemorfin” fra A-1 mælken, men ikke fra A-2 mælken. Og mælkemorfin kan sætte gang i de processer, der kan føre til sukkersyge, som det er vist bl.a. i dyreforsøg.

Det er A-2 mælk, der er den oprindelige. Modermælk er A-2. A-1mælken skyldes en mutation, som man kunne avle sig ud af, hvis landbruget og mejerierne ville. Men hidtil har de haft held til at holde befolkningen i uvidenhed om A-1 og A-2. Det er kun på New Zealand og i Australien, at problemet er kendt af offentligheden, og der kan man købe A-2 mælk.

Men selv hvis man skulle få afskaffet A-1 mælk i den danske mælkeproduktion, stopper mælkens rolle i diabetes-epidemien ikke der. Der er nemlig meget, der tyder på, at mælk og hormonerne i mælk ændrer på niveauerne af forskellige hormoner i kroppen på den, der drikker mælk og spiser mælkeprodukter. Det påvirker os hele livet i gennem, men det skræmmende i denne forbindelse er, at ændringerne i moderens hormoner også påvirker det ufødte barn. De ændringer kan øge børnenes risiko for at få autoimmune sygdomme senere i livet bl.a. sukkersyge.

Før andelsbevægelsen start midt i 1800-årene var danskernes forbrug af mælk og mælkeprodukter ganske lavt. Men det lykkedes andelsmejerierne først at få styr på mælkeproduktionen på gårdene, og siden at få styr på markedsføringen. Resultatet er, at vi nu propper os med mælkeprodukter i ustyrlige mængder.

Det er et eksperiment med danskernes hormoner i en skala, som få gør sig klart. Selvfølgelig spiller andre faktorer også en rolle for udviklingen af sukkersyge, og selvfølgelig vil man aldrig kunne bevise 100%, at mælk er den skyldige. Men så meget peger i den retning, at det vil være uforsvarligt ikke at tage det seriøst. Det er børnene med sukkersyge, der betaler prisen, fordi hensynet til økonomi og danskernes påståede tradition for en mælkerig kost hindrer en fordomsfri vurdering af den tilgængelige forskning på området. Det er den egentlige katastrofe.

5 kommentarer

skriv en kommentar
  1. troels / jun 18 2011

    Hej Dennis
    Du har selvfølgelig ret i, at mælk ikke er den eneste årsag til stigningen i sukkersyge. Men forbruget af mælk og mælkeprodukter har været stigende – ikke mindst det skjulte forbrug i form af mælkepulver, kasein, valleprotein m.m., som i dag findes i snart sagt alle typer fødevarer.
    Den anden faktor er solforskrækkelsen, som nu får en ekstra tand med apotekernes kampagne. Man ved, at D-vitamin beskytter mod sukkersyge, men når man sovser børnene ind i solcreme, får de ingen D-vitamin ad den vej. Og man oplyser ikke om, at så må de have vitaminet i pilleform.
    Og så kommer mælken alligevel ind igen, fordi mælkens kalk (kalcium) får kroppen til at skrue ned for den aktive form af D-vitamin (1,25 D). Det er forklaret i »Hvad er det, du drikker?«.
    TVØ.

  2. Dennis / jun 18 2011

    jeg syntes man skal passe på med at sige at sukkersyge og mælk hænger sammen. Den stigning du snakker om,kan jo også skyldes andre ting. I danmark har man drukket mælk også før den kraftige stigning så hvorfor var der ikke lige så mange der fik sukkersyge for 20 år siden.

    svaret kan ikke kun være mælk for som sagt så drak man også mælk for 15 eller 20 år siden?

  3. Gert Karlson / jul 6 2010

    Der er helt sikkert en sammenhæng mellem mejeriprodukter og sukkersyge. I min akupunkturklinik oplever jeg ofte sukkersygepatienter af både type 1 og type 2, som fortæller at deres blodsukker stiger voldsomt når de indtager mejeriprodukter. De må ofte nedsætte deres medicin når de holder med mælkeindtagelse.

  4. troels / jun 21 2010

    Hej Cecilie
    Tak for din støtte. Vi håber jo, at mange vil få kendskab til vores lille bog og måske ligefrem læse den og tage deres forbrug af mælk og mælkeprodukter op til overvejelse. Danmark behøver ikke ligge i den gale ende af skalaen, når det gælde civilisationssygdomme.
    TVØ

  5. cecilie / jun 20 2010

    Tak for at i er nogen der bruger jeres tid og energi på at slagte hellige køer af flere slags.
    Mennesker og dyr lider til ingen verdens nytte, fordi folk er pakket så voldsomt ind i løgne og bedrag, at de tror at det bare er naturens gang at så mange bliver syge.
    Det må stoppes!

Skriv en kommentar