Skip to content
jul 11 / troels

Osteoporose: kalk hjælper ikke

Osteoporose eller knogleskørhed er blevet en folkesygdom, der især rammer ældre kvinder, men også mænd kan få knogleskørhed. Det er en sygdom, der påfører en masse mennesker unødige lidelser, og som koster samfundet dyrt, bl.a. fordi en brækket hofte ofte er det, der sender den ældre på plejehjem.

Kalk, kalk, kalk har været mantraet fra myndigheder og læger som forebyggelse af knogleskørhed til trods for, at det i årevis har været kendt, at sygdommen er mest udbredt i de lande, hvor befolkningen drikker mest mælk. Og masser af kvinder drikker mælk, spiser ost og tager kalktabletter med eller uden D-vitamin, for at undgå osteoporose.

Nu har så endnu en undersøgelse vist, at det ikke hjælper. Denne gang er det forskere fra Uppsala Universitet, der har fulgt 61.433 kvinder født mellem 1914 og 1948 i 19 år. Man har styr på, hvor meget kalcium kvinderne har fået, og på hvilke knogler de har brækket. Jo mere osteoporose, jo letter brækker man en knogle. Det er typisk håndled eller ankler, og når det går rigtig galt en hofte.

Det viste sig, at af de kvinder, der fik mindre end 751 mg kalcium pr. dag, var der 17,2 pr. 1000 person-år, der fik hoftebrud. I gruppen 882 – 996 mg kalcium var tallet 14,0, altså et lille fald, men mere kalcium gav ikke færre knoglebrud. Faktisk havde de, der fik mere 1137 mg kalcium en større risikon for at brække hoften, end dem der fik mindst.

2 kommentarer

skriv en kommentar
  1. troels / jun 15 2013

    Jeg kan kun henvise til den svenske undersøgelse fra 2011, jeg refererer.
    TVØ.

  2. Lars Avemarie / jun 11 2013

    Dette review viser ellers at det fungere

    “139 papers published since 1975 and describing studies of the relationship of calcium intake and bone health are briefly analyzed. Of 52 investigator-controlled calcium intervention studies, all but two showed better bone balance at high intakes, or greater bone gain during growth, or reduced bone loss in the elderly, or reduced fracture risk. This evidence firmly establishes that high calcium intakes promote bone health. Additionally, three-fourths of 86 observational studies were also positive, indicating that the causal link established in investigator-controlled trials can be found in free-living subjects as well. The principal reason for failure to find an association in observational studies is the weakness of the methods available for estimating long-term calcium intake. While most of the investigator-controlled studies used calcium supplements, six used dairy sources of calcium; all were positive. Most of the observational studies were based on dairy calcium also, since at the time the studies were done, higher calcium intakes meant higher dairy intakes”

    Ref:. Heaney RP. Calcium, dairy products and osteoporosis. J Am Coll Nutr. 2000 Apr;19(2 Suppl):83S-99S.

Skriv en kommentar